Housing For All

English version

Universiteitsbrede Resolutie - Geen Student Zonder Thuis

Beste leden van het College van Bestuur,

Nog een academisch jaar is begonnen waarin de meesten van ons problemen ervaren met huisvesting. De huur in Leiden en omgeving zijn gestegen tot een financieel ondraaglijk niveau. De gelukkigen onder ons die huisvesting hebben kunnen vinden moeten nu leven met stijgende huurprijzen en steeds slechtere contractovereenkomsten. De situatie is echter veel erger voor degenen onder ons die, zelfs nu midden in het academische jaar, nog geen permanente huisvesting hebben kunnen vinden en hebben geen uitzicht op een oplossing. Velen van ons ‘wonen’ nog steeds in hotels en andere korte termijn verblijven, terwijl anderen bij vrienden op de bank slapen of in tenten op een camping wonen. Leven in dit soort onzekere omstandigheden beïnvloedt niet alleen ons vermogen om onze studie te volgen, maar ook onze mentale en fysieke gezondheid.

We begrijpen dat het huisvestingsprobleem groter is tijdens dit academische jaar en negatief beïnvloed is door de pandemie. Toch denken wij dat huisvesting een constant probleem is door de jaren heen en de aanpak van Universiteit Leiden heeft hier niet voldoende maatregelen voor genomen. De universiteit heeft geen slaapzalen voor studenten en biedt alleen een zeer beperkt aantal kamers per jaar aan. Het grootste deel van de studenten wordt doorverwezen naar de huurmarkt of DUWO’s room.nl, een dienst die niets oplost dankzij lange voorrangslijsten. De bovenstaande situatie is bovendien niet duidelijk genoeg gecommuniceerd naar studenten, wat de situatie alleen maar verergert.

Wij dromen van een universiteit die gevoelig is voor onze behoeftes, een plek waar wij onze kwaliteiten kunnen ontdekken, onze interesses kunnen laten bloeien en onze gedachten kunnen ontwikkelen. Helaas kunnen we niks hiervan realiseren aan de Universiteit Leiden als studenten moeite hebben met basisbehoeften zoals huisvesting te regelen.

Met deze redenen vragen we u om:

Teken de petitie

Teken de petitie hieronder en volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven!

**Door deze petitie te verzenden, gaat u ermee akkoord de verstrekte gegevens te delen voor de doeleinden van deze petitie.